Prasata, Vepři, Swině, Prasnice, Bachině, kanci a kňouři... To vše jen u nás!!!!

Štětkoun africký

1

Tento na první pohled až komický savec čeledi prasatovitých se vyznačuje velkou hlavou, dlouhýma ušima a jak již jeho název říká dlouhými nápadnými štětinami na břiše a na bocích. Od hlavy se na zádech táhne pruh bílých chlupů zakončený dlouhým tenkým ocáskem. Srst má většinou zbarvení různých odstínů hnědé až po jemně naoranžovělou.

Štětkouni obývají převážně lesy do 4000 m.n.m. a lesnaté savany ve střední Africe.

Délka těla se pohybuje od 100 do 150 cm, ocas je dlouhý 30 - 45 cm. Výška v kohoutku je 55 - 100 cm a hmotnost asi od 50 do 130 kg.

Je aktivní hlavně ráno a večer. Sdružuje se do nepočetných skupin ( asi do 20-ti jedinců ). Výrůstky na hlavě slouží samcům v době námluv jako nárazníky při vzájemných potyčkách.

Potrava je zhruba stejná jako u jiných prasat, takže různé plody, hlízy, půdní živočichové nebo ptačí vejce a mláďata.

Samice je březí 120 - 127 dní a rodí 1 - 8 mláďat, pro která buduje hnízdo z travin.